Tierps vårdcentrum. Foto Erik Leijonhufvud
Tierps vårdcentrum. Foto: Erik Leijonhufvud/SR

Bostadsbygge kan finansiera uppfräschat vårdcentrum

1:33 min

Nu föreslår Region Uppsala att det byggs lägenheter på marken runt Tierps vårdcentrum. Det kan handla om mellan 50 och 280 lägenheter.

– Det här är nog ett beslut för en inriktning som måste komma under det här året helt enkelt.

Olika förslag finns att bebygga delar av fastigheten och på så sätt både få fler bostäder till kommunen - och pengar till renovering av Tierps vårdcentrum. Eller helt nya lokaler för vårdcentrum i bottenvåningarna till de tänkta nya flerfamiljshusen.

Området runt de olika vårdinrättningarna skulle kunna rymma mellan 50-280 nya bostäder beroende på vilket förslag som väljs.

Region Uppsala äger fastigheter på sammanlagt 700 000 kvadratmeter. Det motsvarar 10 000 normalstora trerumslägenheter.

Och för att få pengar över till renoveringar och nybyggnader ser fastighet- och service löpande om det finns möjligheter att bygga ut och bygga till.

– Renoveringsbehovet finns där i dag. Vi har en del miljöproblem. De här husen är delvis byggda med platta på mark som inte var så bra på den tiden man byggde, så vi har fuktproblem i huset som vi försöker åtgärda men installationer måste bytas i våra verksamhetslokaler.

Sören Hill tror att fastighetsutvecklingen ligger rätt i tiden.

– Man kan säga att Tierp är inne i en utbyggnadsmöjlighet och med de nya beslutet om fyrspår till Uppsala accentueras det här ytterligare. Jag tror det här kommer rätt i tid och passar för Region Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".