Kommunen och polisen på plats under tält i resecentrum.
1 av 2
Kommunen och polisen på plats under tält i resecentrum. Foto: Bosse Pettersson/Sveriges Radio
Kommunen och polisen på plats under tält i resecentrum.
2 av 2
Kommunen och polisen på plats under tält i resecentrum. Foto: Bosse Petterson/Sveriges Radio

Trygghet i resecentrum: "Fler vill se uniformerade personer"

2:00 min

Kommunen och polisen är i dag på plats på Resecentrum i Uppsala för att prata med medborgarna om trygghet. Kommunalrådet Therez Olsson (M) tar emot synpunkter.

Uppsalabon Lena känner sig inte otrygg men är orolig för sin son då hon upplever att det är många yngre män som drabbas.

Sören Söderholm, också Uppsalabo, känner sig inte heller otrygg. Han berättar att han aldrig sett våld vid resecentrum, men däremot droghandel.

Therez Olsson, moderat och kommunalråd i Uppsala, berättar att hon har fått flera nya idéer. Toaletterna tycker personer hon har pratat med är en otrygg plats bland annat.

– Fler övervakningskameror är det ganska många som säger och just den här passagen där man går mot spåren upplever folk som mest otrygg just nu.

Therez Olsson tar upp att medborgarlöftet som kommunen har tillsammans med polisen ska revideras under hösten.

– Många har faktiskt sagt att de vill se fler uniformerade personer i det här området, för det är svårt att veta om det är civilt klädda poliser eller vakter, tillägger hon.

Socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick trycker på vikten av samarbetet med polisen, men också att faktiskt få information från personer som rör sig vid resecentrum.

– All den information vi kan få gör att vårat samarbete med polisen underlättar så att vi kan göra ännu bättre insatser, säger hon.

Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala Knivsta, konstaterar också att det gäller att lyssna på vad medborgare säger då de kommer att komplettera synpunkterna med hur statistiken ser ut.

– Det vi gör här nu tillsammans med kommunen är att inventera inför 2018, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".