Hand som håller i vattenslang.
Bevattningsförbudet innebär bland annat att man inte får tvätta fasader, altaner och staket eller liknande med kommunalt dricksvatten med vattenslang. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fortsatt brist på vatten i Uppland

1:01 min

Efter en sommar med stor brist på grundvatten är nivåerna i Uppland fortsatt låga. I Östhammar gäller fortfarande bevattningsförbud.

I Östhammars kommun är grundvattennivåerna fortfarande ansträngda, säger Karolina Stenroth, processingenjör vid Gästrike vatten.

– Vi har kvar restriktionerna för vattenanvändning och kommer att ha det tills vi ser att det börjar bli en påfyllning av grundvattennivåerna.

När tror du att det kan bli?

– Normalt brukar den här påfyllningen komma framåt oktober-november. Vi får väl hoppas att det blir en relativt regnig höst.

Informationen om bristen på vatten tycks ha haft effekt på invånarna i Östhammars kommun. Vattenanvändningen under årets sommar minskade med sex procent jämfört med förra året, enligt Karolina Stenroth.

– Det tycker vi är jättepositivt. Det är tydligt att Östhammars invånare lyssnar på oss och gör det man kan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".