Hawraz Saleh och Ali Amin.
Hawraz Saleh och Ali Amin. Foto: Mattias Persson/Sverige Radio

"En historisk dag för kurder"

2:34 min

Måndag den 25 september 2017 är en stor dag för många av världens kurder eftersom det röstas om självständighet i Irakiska Kurdistan.

– Äntligen, nu kommer det hända saker. Alla kurders största dag och dröm kan man säga, säger Hawraz Saleh, kurd från Uppsala. 

– Det är en historisk dag, säger Ali Amin.

Både Hawraz och Ali har varit uppe hela natten, spända på hur dagen kommer att se ut. Valresultatet råder det inga tvivel om att det kommer att bli ett "ja" till självständighet.

Och valet betyder mycket, på många plan.  

– Man får ett eget pass, rent praktiskt betyder det inte så mycket för oss som bor här. Men vi blir en egen stat, får egen flagga, får vara med i FN, säger Hawraz och fortsätter:

– Vi blir behandlade som alla andra människor på den här planeten, varken mer eller mindre. Vi vill ha samma rätt som alla andra.

Men det blir ingen ny stat över en natt.

– Det kommer ju ta ett till två år innan det händer något, säger Ali.

På plats i Irak för att bevaka valet är Joakim Medin, frilansjournalist från Uppsala. Han berättar i ljudinslaget om betydelsen för valet, och om chanserna till att det faktiskt leder till självständighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".