Brunråtta
Brunråtta. Foto: Stefan Gustavsson/TT

Råttutryckningar allt vanligare i Uppsala

1:58 min

Antalet råttsaneringar ökar i Uppsala. Skälet är att alla byggen i stan skrämmer upp djuren.

Skadedjursbekämparna i Uppsala får allt mer att göra. Samtalen till Anticimex om råttor har ökat successivt de senaste åren.  

 – Vi märker en ökning av råttaktivitet i Uppsala. Kan vara en boende som märker att man till och med fått in en råtta där man lever. Eller att man kanske ser en som springer runt fastigheten, säger Joakim Olsson på Anticimex.   

Också Anticimex konkurrent, Nomor, räknar med rekordmånga utryckningar i år: 750 stycken, nästan dubbelt så många som 2011. Skälet till ökningen behöver inte vara att det finns fler råttor. Istället kan det handla om att det byggs så mycket i Uppsala, säger Joakim Olsson på Anticimex. 

– Det skrämmer upp råttorna från sina boplatser. Och när de ska hitta en lugn plats. Det är då vi ser dem betydligt mer.

I Stockholm har råttplågan gått så långt att kommunen börjat lägga ut råttfällor på stan. Specialbyggda plåtlådor har skruvats fast vid 200 papperskorgar och fylls med dödligt gift.

Någon liknande insats finns det inga planer på i Uppsala. Joakim Olsson säger att det effektivaste sättet att hålla borta råttorna är att tänka på att hålla rent omkring sig.

– Exempelvis att man har slutna sopkorgar och ser till att råttorna inte har åtkomst till soprum. Gör man det ointressant för råttan, då drar den vidare någon annanstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".