Tåg på perrong i Uppsala.
Tåg på perrong i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Mälab gör undantag - dyrt pendlarkort dras in

1:54 min

Det blir ett undantag för pendlare mellan Märsta och Uppsala, när Movingo-korten kommer den 1 oktober.

Movingo-kortet är alltså det pendlarkort som från och med 1 oktober ska göra det möjligt för pendlare i Mälardalen att med ett kort åka med flera kollektivtrafikbolag.

Pendlare mellan exempelvis Uppsala och Stockholm får en kostnad på 2 200 kronor för sin biljett. Då får man åka SL, UL och SJ.

För pendlare som åker mellan Märsta och Uppsala kommer det dock kosta 1 800 kronor, istället för dagens 1080 kronor.

Detta anses vara en stor höjning för både resenärer och företaget bakom Movingo, Mälab. Det har lett till att företaget gjort ett undantag.

Mårten Levin som är VD berättar att undantaget gäller sträckan Märsta-Uppsala och Märsta-Knivsta. I ljudinslaget berättar han också vad som ligger bakom beslutet.

Anders Nyberg hörde av sig till P4 Uppland och är en av dem som tycker att det tidigare priset var för dyrt. Han berättar att undantaget kom som en lättnad, men att de 720 kronorna som han trodde att han skulle behöva lägga på biljetten nu kan tänkas läggas på välgörenhet istället.

– Där får man väl uppmana folk när vi nu sparar pengar att skänka litegrann till Världens barn-insamlingen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".