Idrottshall och pajdiagram

Ny undersökning: Brist på idrottsanläggningar i Håbo

1:00 min

Hälften av Sveriges kommuner upplever att föreningar tvingas säga nej till barn som vill idrotta för att det saknas idrottsanläggningar. I Håbo upplever föreningarna att de gör det i stor omfattning.

Det här visar Riksidrottsförbundets nya kommunundersökning, som Radiosporten tagit del av.

Befolkningen i Sverige har ökat med över en miljon sedan 1990. Men antalet idrottsanläggningar är konstant sedan början på 90-talet, enligt en rapport av Sveriges Kommuner och Landsting 2014.

Nu kommer nya siffror som visar att det råder brist på idrottsytor i Sverige. 

Riksidrottsförbundet har skickat ut en enkät till tjänstemän i alla Sveriges kommuner, 85 procent har svarat och hälften (49%) av dem upplever att idrottsföreningar tvingas tacka nej till barn och ungdomar.

Svaren i undersökningen förvånar inte RF:s ordförande Björn Eriksson.

– Våra föreningar säger till oss att de skulle vilja ta hand om fler ungar, men det finns inte tillräckligt med anläggningar, säger han till Radiosporten.

12 kommuner upplever att föreningarna i stor omfattning tvingas säga nej.  Bland de kommunerna finns Stockholm. Björn Eriksson menar att de nya bostäderna som byggs inte kompletteras av tillräckligt många nya idrottsanläggningar. 

– Jag tycker det är alarmerande för jag är också orolig för att det är första steget. Det kommer inte att bli bättre med tanke på den takt man bygger i idag, om behovet av utrymmen negligeras, säger Björn Eriksson till Radiosporten.

Förutom Stockholm svarar också Håbo, Härnösand, Kungsbacka, Lessebo, Lidingö, Ludvika, Sollentuna, Tranås, Uddevalla, Upplands Väsby och Värnamo att de upplever att föreningarna i stor omfattning tvingas säga nej till barn och ungdomar på grund av brist på anläggningar.

Listan på kommuner som svarat att de har problem, men i liten omfattning, är lång och går att läsa längre ner i denna artikel.

Det här är första gången Riksidrottsförbundet ställer denna fråga till kommunerna. Det går inte att utläsa vilka idrottsanläggningar det är störst brist på.

– Det rör all idrott, men kanske speciellt accentuerat i större sporter i större tätorter. Där är huvudproblemet, säger Björn Eriksson.

51% av kommunerna svarar att de upplever att kvalitén på träningarna och tävlingarna hämmas av att det råder brist på idrottsanläggningar och idrottsytor.

– Om man gör väldigt mycket byggande av bostäder måste man skapa ytor för spontanidrott och allt möjligt annat, men det här har kommit i bakvattnet. Vi skulle vilja ha in det i lagstiftningen. Jag tror vi har otur i idrotten, det är mycket tal om att förenkla byggandet och snabba processer, då kommer ungar och anläggningar i kläm inför önskemålen att bygga fort, säger Björn Eriksson.

2014 publicerade Sveriges Kommuner och Landsting en rapport som visade att det totala antalet anläggningar för idrott och fritid varit "relativt konstant under de senaste 25 åren". Samtidigt har den svenska befolkningen ökat med över en miljon människor (1990: 8 590 630 personer. 2014: 9 747 355 personer).

Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet vill att ordet "idrott" ska in i plan- och bygglagen, så att kommunerna tvingas ta med idrotten i stadsplaneringen. I den nya kommunundersökningen svarar 65% av kommunerna att en sådan förändring skulle främja utvecklingen av idrottsytor.

Undersökningen är skickad till samtliga kommuner i Sverige, på tjänstemanna-nivå. De tjänstemän som har svarat på undersökningen jobbar med idrottsfrågor inom kommunen, enligt RF. 247 av 290 kommuner har svarat.

Kommunerna som upplever att deras föreningar måste säga nej till ungdomar som vill idrotta:

I stor omfattning:
Håbo
Härnösand
Kungsbacka
Lessebo
Lidingö
Ludvika
Sollentuna
Stockholm
Tranås
Uddevalla
Upplands Väsby
Värnamo

I liten omfattning:
Bengtsfors
Berg
Bollebygd
Bromölla
Burlöv
Dals-Ed
Danderyd
Ekerö
Enköping
Gislaved
Gnesta
Grums
Grästorp
Gällivare
Göteborg
Habo
Hagfors
Hallstahammar
Halmstad
Heby
Hudiksvall
Hylte
Härryda
Hässleholm
Höganäs
Jokkmokk
Järfälla
Jönköping
Kalmar
Karlskoga
Karlskrona
Karlstad
Kil
Kinda
Kristianstad
Kristinehamn
Kumla
Kävlinge
Leksand
Lerum
Lidköping
Lindesberg
Linköping
Ljungby
Ljusnarsberg
Lomma
Luleå
Lund
Malmö
Malung-Sälen
Mark
Mjölby
Mora
Motala
Munkedal
Mölndal
Mörbylånga
Nacka
Nora
Norrköping
Nybro
Nyköping
Nynäshamn
Partille
Ragunda
Sala
Sandviken
Skinnskatteberg
Skövde
Sorsele
Strängnäs
Strömstad
Strömsund
Sundsvall
Säter
Söderköping
Södertälje
Tidaholm
Tjörn
Tomelilla
Trelleborg
Trosa
Tyresö
Ulricehamn
Umeå
Vadstena
Vallentuna
Vara
Varberg
Vellinge
Vimmerby
Vårgårda
Vänersborg
Vännäs
Västerås
Växjö
Ystad
Åre
Älmhult
Älvkarleby
Ängelholm
Ödeshög
Örebro
Örkelljunga
Örnsköldsvik
Östersund
Östhammar
Östra Göinge

Lyssna på ett längre reportage här nedanför:

Kommunernas svar i procent:

Hälften av Sveriges kommuner upplever att föreningar tvingas säga nej till barn som vill idrotta - för att det saknas idrottsanläggningar.
5 % i stor omfattning
44 % i liten omfattning

46 % svarar nej
5 % vet ej. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".