Tre olika bilder. En på en postarbetare, en på en vårdarbetare, och en på en kontorsarbetare.
Uppsala kommun hamnar på plats 213 i årets upplaga Svenskt näringslivs rankning över hur landets företagare upplever företagsklimatet i sina kommuner. Foto: Christer Robertsson/Blekinge Bil/ Henrik Montgomery/TT/Claudio Bresciani/TT

Uppsalas företagsklimat sämst någonsin – enligt företagarna

6:09 min

Företagsklimatet i Uppsala kommun är det sämsta sedan Svensk näringslivs mätningar startade, tycker kommunens företagare. Samtidigt har Uppsala goda strukturella förutsättningar för företagande.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

2017 års ranking baseras till två tredjedelar på enkätsvar från 31 300 företagare om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. Svarsfrekvensen var 50 procent.

I år hamnar Uppsala kommun på plats 213 av landets 290 kommuner. Årets placering är den sämsta någonsin. Den högsta placeringen, plats 90, fick kommunen år 2012.

När det kommer till vissa frågor ligger kommunen ännu sämre till. Kommunen hamnar till exempel på plats 276 när det gäller företagares upplevelser av kommunpolitikernas attityder och på plats 272 i fråga om tjänstemännens attityder. I det sammanfattande omdömet blir placeringen 266.

Men rankningen baseras också till en tredjedel på strukturella förutsättningar för företagande. Här ligger Uppsala betydligt bättre till.

Kommunen hamnar till exempel på plats 17 när det gäller entreprenader, alltså den del av den kommunala verksamheten som upphandlas av privata företag.

Även när det gäller andel i arbete och nyföretagsamhet ligger Uppsala bra till.

Av kommunerna i Uppsala län är det Knivsta som ligger bäst till i Svenskt näringslivs rankning på plats 47. Knivsta har klättrat 43 placeringar och är därmed också den kommun som har klättrat mest.

Älvkarleby har tappat flest placeringar i listan i länet. Kommunen har sjunkit ner till plats 246 och tappat 95 placeringar. 

Östhammars kommun har kommunens lägsta placering: 256. Håbo ligger på plats 187, Heby på 133, Tierp på 110 och Enköping 78.

Anna-Lena Holmström, Regionchef på Svenskt Näringsliv, berättar att hon är bekymrad över den negativa trenden som syns i rankingen genom åren.

– Det som gör mig trygg i det här fallet och som ger hopp inför framtiden är att man faktiskt har tillsammans med näringslivet tagit fram ett så kallat näringslivsprotokoll, säger hon. 

Enligt henne finns tydliga mål, strategier och arbetsgrupper för detta näringslivsprotokoll. Dock har inte gruppens arbete visat på något resultat ännu.

– Det finns där, att de här arbetsverktygen finns på plats, tycker jag bådar gott för framtiden, säger hon. 

I ljudklippet kan du också höra intervjuer med näringslivscheferna i Östhammar och Tierp om rankningen.

Så har Uppsalas placering räknats fram

Enkätsvar, utgör två tredjedelar

Sammanfattande omdöme: 266
Kommunens service: 270
Tillämpning av lagar och regler: 268
Tillgång till kompetens: 177
Konkurrens från kommunen: 226
Vägnät, tåg och flyg: 95
Tele- och IT-nät: 85
Allmänhetens attityder: 194
Kommunpolitikers attityder: 276
Tjänstemännens attityder: 272
Medias attityder: 250
Skolans attityder: 228

Strukturella förutsättningar, utgör en tredjedel

Kommunalskatt, år 2017: 115
Entreprenader, år 2015: 17
Marknadsförsörjning, år 2016: 151
Andel i arbete, år 2015: 46
Företagande, år 2016: 119
Nyföretagsamhet, år 2016: 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".