Michelle Fondelius och Ludvig Stålhammar fick idag lära sig språket Dari av Navid Jamali och Nazanin Nori. Foto: Petra Blomqvist
Michelle Fondelius och Ludvig Stålhammar fick idag lära sig språket Dari av Navid Jamali och Nazanin Nori. Foto: Petra Blomqvist

Språk ska bygga broar mellan eleverna

2:01 min

Idag fick elever på Celsiusskolan i Uppsala som läser språkintroduktionsprogrammet bland annat undervisa andra elever i sina språk och kulturer.

Workshops, internationell mat och musik stod på schemat då Celsiusskolan i Uppsala idag firad Språkdagen.

- Här går SPRINT eleverna och elever från det nationella programmet sida vid sida, men de har alldelens för lite kontakt med varandra. Att få dem att kanske börja heja i korridoren. Det tycker jag känns otroligt angeläget, säger Eva Danielsson som är samordnare för moderna språk på Celiusskolan.

SPRINT eleverna lärde under dagen ut enklare ord och fraser så som hej och att räkna till fem på bland annat Dari.

- Det är väldigt spännande att lära ut sitt modersmål till de svenska eleverna, det har varit väldigt roligt, säger Navid Jamali.

Och ett språkintresse finns bland eleverna på det nationella programmet.

- Det är alltid kul att kunna bemöta andra människor med ett hej, för det kan lysa upp en hel dag, säger Ludvig Stålhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".