Bilder på Svenska kommun försäkrings AB logga, Björn Ryd, Åsa Wiklund Lång (S) mot en bakgrund av vinglas i händer som skålar.
I sitt det nya yttrandet till tingsrätten pekar Björn Ryd på flera punkter som han tycker strider mot SKFAB:s beslut att avsluta hans anställning. Foto: DAVID MAGNUSSON / SVD / TT

Björn Ryd stämmer sin före detta arbetsgivare

1:26 min

Björn Ryd, den sparkade vd:n för Svenska kommunförsäkrings AB, där Uppsala kommun är delägare, stämmer sin före detta arbetsgivare på nära två miljoner kronor.

Björn Ryd, den sparkade vd:n för Svenska kommunförsäkrings AB, sades upp på grund av allt för vidlyftig representation men anser att det inte stämmer.

I det nya yttrandet till tingsrätten pekar Björn Ryd på flera punkter som han tycker strider mot SKFAB:s beslut att avsluta hans anställning.

Bland annat menar han att det aldrig under dom 14 år han arbetade där någonsin riktades kritik mot honom från styrelsen, att uppsägningen helt saknar grund, och att det så sent som i september förra året gjordes en årlig utredning av hans arbete, som ska ha visat på ett mycket gott resultat.

Två månader efter Björn Ryds avsked presenterade revisionsbyrån Ernst & Young på uppdrag av SKFAB en utredning om Björn Ryds representationer.

I den framgår en överenskommelse mellan Ernst & Young och SKFAB att inte intervjua Björn Ryd om hans representation, och inte låta honom svara för sig.

– Ernst & Young har byggt sin utredning på helt felaktiga uppgifter, säger Björn Ryd

Varför tror du att dom inte hörde dig i samband med utredningen?

– Det kan inte jag svara på, det måste ni fråga dem om. Men det är verkligen märkligt, det måste jag säga.

P4 Gävleborg har sökt Svenska kommunförsäkrings AB som har avböjt att kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".