Åldersdiskriminering mot de som är yngre än femtio råder enligt en ny studie.
Åldersdiskriminering mot de som är yngre än femtio råder enligt en ny studie. Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Ny studie visar att allt yngre åldersdiskrimineras

2:50 min

En ny studie visar att åldersdiskrimineringen vid jobbsökandet börjar redan vid 40-årsåldern. Nationalekonomen Stefan Eriksson berättar om några av skälen bakom diskrimineringen.

Vi blir äldre och äldre och arbetar längre vilket gör att pensionsåldern skjuts uppåt. Trots detta så visar nu rapporten "Påverkar arbetssökandes ålder och kön chansen att få svar på jobbansökan" att åldersdiskrimineringen vid jobbsökandet börjar redan när man når 40-årsåldern.

De två docenterna i nationalekonomi, Magnus Carlsson vid Linnéuniversitetet och Stefan Eriksson vid Uppsala universitet, skickade ut 6000 fiktiva jobbansökningar om ålder och kön till arbetsgivare som annonserade efter personal.

Undersökningen visar nu att efter att den sökande nått 40-årsåldern minskar svarsfrekvensen i snitt med en halv procentenhet per år.

– Vi hade nog förväntat oss en effekt från 50-60 årsåldern men nu ser vi att redan när man är några år över 40 år börjar sannolikheten av att bli kontaktad gå nedåt. Så den är ju förvånansvärt tidig den här effekten, säger Stefan Eriksson.

I ljudinslaget kan du höra Stefan Eriksson berätta mer om skälen bakom åldersdiskrimineringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".