Klas Bergström (M) i Knivstas enda skyddsrum.
Klas Bergström (M) i Knivstas enda skyddsrum. Foto: Mattias Pleijel

Allt trängre i länets skyddsrum – i Knivsta finns bara ett enda

2:22 min

Andelen Upplänningar som inte skulle få plats i ett skyddsrum om kriget kommer blir allt fler. Knivsta med över 17 000 invånare har bara ett enda skyddsrum - med plats för 124 personer.

Bakom den tunga järndörren står rader av bokhyllor, skolbänkar och en julgran i plast. När P4 Uppland besöker skyddsrummet som ligger under Sjögrenska gymnasiet i Knivsta visar det sig att det idag används som förrådsutrymme. 

– Men det är noga med att allt ska kunna flyttas inom några timmar, säger kommunchef Lena Fransson.  

När utrymmet är tömt ska det finnas plats för 124 personer. Men Knivstas enda skyddsrum räcker inte långt i en kommun med över 17 000 invånare. Sen Knivsta bildades som egen kommun för femton år sen har invånarantalet stigit med 40 procent och det byggs bostäder så det knakar, men inga nya skyddsrum.

Det är kommunen långt ifrån ensam om. Efter ett regeringsbeslut 2002 har produktionen av nya skyddsrum avstannat i hela landet. På grund av befolkningsökningen har det blivit allt trängre om plats. Och på vissa håll har skyddsrum försvunnit när fastigheter rivits utan att ersättas.

I Uppsala län är antalet skyddsrumsplatser idag bara drygt hälften så många som antalet invånare. Inga statsbidrag för att bygga skyddsrum ges idag till kommunerna och då bygger man inga heller, säger Knivstas moderata kommunalråd Klas Bergström.

Men om ni hamnar i en situation där Knivstas invånare måste söka skydd. Hur gör man då om ni har drygt 100 platser och 17 000 invånare?

– Då får man söka skydd på annat sätt genom att lämna de områden som är utsatta för bombning till exempel.

Knivstaborna Daisy Sandberg och Karin Karlsson blir överraskade när de får höra att det bara finns ett skyddsrum i kommunen.

– Då får man stanna hemma. Det är ju lika bra det. Man kanske inte hinner i alla fall om atombomben kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".