Älvkarleby kommunhus Foto: Sanna Richter/P4 Uppland
Älvkarleby kommunhus Foto: Sanna Richter/P4 Uppland

Älvkarleby återinför avlönat oppositionsråd

Älvkarleby kommun återinför ett avlönat kommunalråd för oppositionen. Orsaken är att man vill ha en mer välinformerad opposition.

Marie Larsson är socialdemokrat, och kommustyrelsens ordförande i Älvkarleby:

– Vi tycker att det är viktigt att det finns en samlad opposition och att alla oppositionspartier blir underrättade och informerade om vad som är på gång i god tid. Och vi tycker att det stärker demokratin och det politiska arbetet, säger hon.

Positionen som oppositionsråd i Älvkarleby är bland annat tänkt att garantera oppositionens insyn i den politiska verksamheten, och vara en samlande kraft och informera oppositionen.

2014 beslutade kommunfullmäktige i Älvkarleby att avskaffa rollen som oppositionsråd.

Det efter en motion från ett parti i opposition, Kommunens Väl, som inte tyckte att befattningen uppfyllt de uppgifter som det var tänkt.
Under våren i år har Moderaterna i Älvkarleby, som också sitter i opposition, motionerat om att återinföra den rollen.

– När man har befattningen oppositionsråd så får man med viss automatik en hel del information och har möjlighet att vara med på aktiviteter där kommunen deltar på ett helt annat sätt än där man är bara separata partier, säger Bo Janzon, ordförande för Moderaterna i Älvkarleby.

Det togs bort 2014, varför har det tagit så länge att få till att det kommer tillbaka?

– När det tas bort i ett sånt här sammanhang så måste det rinna lite vatten under broarna så att man ser konsekvensen av åtgärden. Vi tycker att vi har sett att vi har fått en sämre informerad opposition i största allmänhet.

Älvkarleby kommun är idag enda kommunen i länet som saknar ett kommunalråd i opposition.

Men nu har alltså kommunfullmäktige röstat igenom att återinföra det. Tanken är att det här ska börja gälla från 1 januari 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".