54 miljoner kronor utöver sommarbudgeten till primärvården.
54 miljoner kronor utöver sommarbudgeten till primärvården. Foto: Sveriges Radio

Region Uppsala: 54 miljoner kronor mer till primärvården

1:56 min

Det ska bli mer pengar till vårdcentralerna i Uppsala län nästa år jämfört med den budget som beslutades i somras, det föreslår nu de styrande rödgröna partierna.

Carl Hellkvist som är patient på Fålhagens vårdcentral tycker pengarna kunde ha satsas på sjukhusen, i stället för vårdcentralerna som han tycker funkar bra:

– Jag får vård när jag kommer hit, så för mig fungerar det bra. Men inte på Akademiska sjukhuset, det är storsjukhusen som är problemet i det här landet, säger han.

Hur mycket pengar primärvården får, alltså vårdcentralerna, fungerar enkelt sagt att de först har fått en uppräkning för kostnadsökningar. Utöver det görs effektiviseringar, alltså att kostnader ska sänkas. Utöver det läggs det nu till pengar.

Att både spara in och lägga till pengar kallar Miljöpartiet och Socialdemokraterna för en storsatsning på primärvården.

–  Vi avsätter 54 miljoner kronor för satsningar inom primärvården utöver den ordinarie uppräkningen. Den stora delen är fasta ersättningar till vårdcentralerna, säger Malena Ranch som är miljöpartist och vårdstyrelsens ordförande.

Varför vill ni lägga pengar just på primärvården?

– Det är den första linjen, de tidiga insatserna, där man behöver satsa. Vi har ett sjukhustungt system, vi behöver satsa mer på primärvården, säger Malena Ranch.

Kristdemokraternas Anna-Karin Klomp håller med om det:

– Vi behöver mer vård för pengarna. Det tror jag vi kan få genom att satsa på primärvården, så färre behöver läggas in på sjukhus.

Det här kallas för en satsning, vad tycker du om det?

– Jättebra, vi gjorde det i vår budget i juni då vi föreslog 79 miljoner mer till primärvården. Så vi vill satsa ännu mer, säger Anna-Karin Klomp (KD).

Börje Wennberg regionstyrelsens ordförande (S) menar att pengarna fanns i somras men att det inte fanns en plan för hur pengarna skulle användas då.  

 – Nu har vårdstyrelsen jobbat vidare med det här och konstaterat att vi behöver mer resurser när det gäller nära vård, säger hon.

Men det är sjukhusen i Uppsala län som har störst problem med tillgänglighet. Vårdcentralerna har en relativt bra tillgänglighet, omkring 90% får en tid inom en vecka. Ändå behövs mer pengar menar politikerna: 

– Vi ser att det är många verksamheter som är ganska slimmade, så vi tror att vi behöver rusta primärvården, säger Malena Ranch.

Hon berättar i ljudinslaget nedan hur pengarna är fördelade och vilka delar av primärvården som behöver mer resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".