Resecentrum i centrala Uppsala.
Resecentrum i centrala Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälften känner sig otrygga vid Resecentrum i Uppsala

Hälften känner sig otrygga av att gå själv kvällstid vid Resecentrum i Uppsala enligt en ny undersökning som Uppsala kommun har gjort. Fler kvinnor än män känner sig otrygga där.

I undersökningen fick över 1.500 personer frågan om hur trygga de känner sig om de går ensamma vid Resecentrum en kväll. 48 procent svarade att de kände sig ganska eller mycket otrygga. 

10 procent svarade att de kände sig mycket trygga, 32 procent var ganska trygga. 10 procent uppgav att de inte går ensamma vid Resecentrum på kvällar.

Centralpassagen, alltså platsen under järnvägsspåren, upplevs som otrygg av flest.

Men de allra flesta, cirka 96 procent, svarar att de själva inte har blivit utsatta för brott vid Resecentrum under det senaste året. Den grupp som oftast hade utsatts för brott var enligt undersökningen män mellan 25-44 år.

Det finns också idéer om vad som skulle göra Resecentrum tryggare. Över hälften vill ha fler poliser eller ordningsvakter. Drygt var tredje vill ha bättre belysning. Var tionde i undersökningen sa att de vill ha mer kameraövervakning, enligt Uppsala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".