Skylt vid infarten till Tierp.
Skylt vid infarten till Tierp. Foto: August Bergkvist / Sveriges Radio

Tierp var sämst på att lämna ut offentliga handlingar

2:21 min

Många kommuner tog lång tid på sig att lämna ut offentliga handlingar, och några lämnade inte ut det alls. Tierp lyckades sämst i en undersökning.

Undersökning gjord vid Linköpings universitet visade att nästan hälften av kommunerna dröjde med svar längre än den uppsatta tidsgränsen på fyra dagar.

– Det är allvarligt, för det är grundläggande för demokrati och insyn i offentlig verksamhet, säger Emanuel Wittberg som är en av rapportförfattarna.

Det som i undersökningen begärdes ut var bland annat anställningsavtal för vissa höga chefer och ansökningshandlingar som chefen hade skickat in när jobbet söktes.

Offentlighetsprincipen i Sverige är till för att den som vill ska kunna få ut information från till exempel kommuner, det ska vara en öppenhet. Offentliga handlingar ska lämnas ut skyndsamt enligt lagen.

I Uppsala län lämnade Heby kommun ut alla uppgifter efter tre dagar – och fick godkänt.

Uppsala lämnade snabbt ut vissa uppgifter, men inte alla, och fick ej godkänt.

Tierp lämnade trots påminnelse inte alls ut några uppgifter, och fick inte godkänt i undersökningen.

Det beror på att förfrågan kom bort säger Randi Graungaard som är tillförordnad kommunchef i Tierp:

– Det får inte hända, vi ska självklart lämna ut handlingarna. Det har inte varit något medvetet försök att mörka. Det som gick snett var att frågan skickades till fel ställe samtidigt som ärendehanteringssystemet böts på lönecentrum, och då försvann förfrågan. Det är inte okey, men en förklaring.

Men borde inte mejlet ha kommit till rätt ställe?

– Absolut, det är bara beklagligt att det inte kom rätt.

Vad ska ni göra för att det här inte händer igen?

– Vi har redan, sen du pratade med mig och vi fått undersökningen, gått igenom rutinerna och sett till att det inte händer igen, säger Randi Graungaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".