Nattvandrare
Brottsstatistiken vid Resecentrum i Uppsala speglar inte den upplevda otryggheten. Foto: Kallestad, Gorm

Kriminolog om upplevd otrygghet trots säker plats

1:12 min

Förra veckan kom resultatet av Uppsala kommuns undersökning av hur Uppsalaborna upplever tryggheten. Brottsstatistiken speglar inte den upplevda tryggheten som Uppsalaborna har angivit.

Hälften av de som svarat på Uppsala kommuns undersökning av hur Uppsalaborna upplever trygghet vid Resecentrum angav att de känner sig otrygga av att gå själv kvällstid där. Trots det visade undersökningen att ungefär 96 procent aldrig blivit utsatta för brott på platsen.

Kriminologen Anna-Karin Ivert, kriminolog på Malmö högskola som har specialiserat dig på just trygghetsfrågor, menar att känslan av otrygghet kan ha flera skäl.

– Det kan till exempel handla om hur upplever vi närområdet, hur ser det ut? Finns det något i området som signalerar att det skulle kunna vara farligt eller något som får mig att känna mig otrygg, säger hon.

Det kan även vara större saker som hur världsläget ser ut tar Anna-Karin Ivert upp. Hon tar också upp att sättet medier rapporterar om händelser kan ha en påverkande faktor på vår upplevda trygghet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".