Thomas Nygren, forskare vid lärarutbildningen på Uppsala universitet
Thomas Nygren, forskare vid lärarutbildningen på Uppsala universitet Foto: Rebecka Mårtensson

Ungas nyhetsflöde under lupp

1:52 min

I dag presenteras premilinära resultat från masstudien Nyhetsvärderaren där 12 000 elever har varit med och analyserat ungas egna nyhetsflöden.

Ungdomarna som under september har varit forskarassistener har granskat den första nyheten som kom upp i det egna nyhetsflödet i mobilen, där de vanligtvis hämtar sina nyheter och skickat in den till forskarna i projektet.

Nyheten har kategoriserats, fått ett helhetsomdöme och en kommentar.

Thomas Nygren, forskare vid lärarutbildningen på Uppsala universitet, menar att digitala medier innebär nya utmaningar vad gäller källkritik för alla:

– Vuxna som unga har svårt att navigera information som är vinklad och vriden. Det gäller faktiskt även högutbildade, säger Thomas Nygren.

Studien avslutades i fredags och i dag presenteras preliminära resultat av runt 5 600 granskade nyheter.

Det finns tendenser som Thomas Nygren tycker sig se:

– När eleverna tittat i nyhetsflödet noggrant så visar det sig att ungefär tio procent av dem är icke-trovärdiga. Ganska mycket av nyheterna kommer från traditionella medier, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".