Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Polis sparkade 17-åring i arresten – nu döms hon

1:45 min

En polis i Uppsala får villkorlig dom och dagsböter för att ha misshandlat en 17-årig pojke i arresten. Domen innebär att hon förlorar jobbet.

Den 6 december hade polisen och hennes kollega gripit pojken, som var misstänkt för knivrån, och fört honom till arresten i Uppsala.

En övervakningsfilm visar hur pojken sitter på en bänk med händerna i handfängsel bakom ryggen.

Polisen, en kvinna i 40-årsåldern, går fram och sparkar honom på benet. Sen tar hon ett grepp om hans kläder, lyfter upp honom från bänken, kastar honom mot golvet och trycker ner hans ansikte i golvet.

Polisen hävdar att sparken träffade bänken och att pojken kort dessförinnan hotat henne och hennes familj. Men den uppgiften vinner inget stöd från polisens kollega som var med när pojken greps.

Tingsrätten anser att hon måste ha insett att hennes våldsanvändning inte hade stöd i polislagen och bedömer att hon gjort sig skyldig till misshandel av normalgraden.

Polisens personalansvarsnämnd har tidigare meddelat att hon kommer att förlora jobbet om hon döms för misshandel som inte är ringa.

Polisen döms även för ofredande mot en 22-årig kvinna efter ett annat ingripande. Även här har skeendet i arresten fångats av en övervakningskamera. Polisen springer fram till kvinnan som sitter på bänken och drar sedan upp henne på fötter.

När hon är i färd med att lägga ner kvinnan på golvet ingriper polisens kollega och avbryter nedläggningsförsöket.

Polisen stod också åtalad för att ha misshandlat kvinnan i polisbilen på väg till arresten. Men i det fallet anser inte tingsrätten att åtalet är styrkt.
Straffet blir villkorlig dom och 15 600 kronor i böter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".