Mohamad Hassan och Simon Alm.
Mohamad Hassan och Simon Alm. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Hassan (L) till Alm (SD): Är jag svensk i dina ögon?

4:49 min

Det började med skolmat och slutade med frågan om svenskhet när liberalen Mohamad Hassan mötte sverigedemokraten Simon Alm i debatt i P4 Uppland.

På onsdagskvällen möts kommunpolitikerna Mohamad Hassan, L, och Simon Alm, SD, i en debatt på Almtunaskolan i Uppsala.

Och inför debatten ordnade P4 Uppland ett förmöte mellan dem, där de fick i uppgift att komponera varsin skolmatsedel.

Simon Alm valde bland annat köttbullar med brunsås, medan Mohamad Hassans alternativ var en mustig tomatsoppa med olika sorters topping.

Med utgångspunkt i menyerna fick de sedan utveckla vilken sorts samhälle de vill ha. Simon Alm kopplar sin meny till en välfärdsvision.

– Vi vill bygga ett Uppsala där vi satsar på ett bra välfärdssamhälle, där vi inte heller håller tillbaka dem som är framåt, utan att vi hjälper de starkaste eleverna såväl som de svagaste, säger han.

Men enligt Mohamad Hassan är Sverigedemokraternas välfärd inte till för alla.

– I Sverigedemokraternas välfärdssamhälle är det urbefolkningen som får plats, säger han.

Simon Alm kallar Hassans bild av SD:s politik "helt förvriden".

– Vi vill begränsa invandring men det innebär inte att vi vill satsa på urbefolkningen i Sverige, utan vi vill satsa på alla som är här, säger han.

Mohamad Hassan:

– Det finns många personer i Sverige som ni har förnekat att de är svenskar. "Zlatan är inte svensk", har era partiföreträdare sagt. När blir man svensk? Är jag svensk, till exempel, i dina ögon?

Simon Alm:

– Känslan av samhörighet med varandra, känslan av samhörighet med varandra, det är något vi tycker att man ska jobba med så att så många som möjligt känner sig som svenskar i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".