Foto: Claus Gertsen/TT och Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio
Foto: Claus Gertsen/TT och Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio

Uppsalas åklagare bröt mot reglerna för hemlig avlyssning

1:46 min

Åklagarkammaren i Uppsala får kritik för att inte hålla på reglerna när det gäller hemliga tvångsmedel. Bland annat har beslut om att gallra avlyssnat material.

När en åklagare beslutar om hemliga tvångsmedel, till exempel att en misstänkts telefon ska avlyssnas får bara materialet från avlyssningen bevaras så länge förundersökningen pågår, eller om ett åtal väckts till dess att målet avgjorts i domstol.

Säkerhets och integritetsskyddsnämnden har nu gått igenom samtliga fall som anmälts till nämnden från åklagarkammaren i Uppsala under 2016. Och i en tredjedel av fallen har åklagaren beslutat om att gallra materialet mellan två och fyra månader längre än man får.

Dessutom har det i flera fall saknats ordentlig dokumentation kring när en förundersökning läggs ner eller någon har avförts som misstänkt. Magnus Berggren, chefsåklagare på kammaren, håller med om kritiken.  

– Det beror väl delvis på att det fanns problem på kammaren vid den här tiden i form av sjukskrivningar att bevakningen av de här ärendena inte sköttes som det skulle.

Och vem bär ansvar för det?

– Ja, det är ju jag som chef för kammaren.

Enligt Berggren har man sedan årsskiftet infört ett automatiskt system för att hålla koll på de förundersökningar där hemliga tvångsmedel används.

– Vi har betydligt bättre kontroll idag med det nya systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".