Färgpennor i olika boxar, i bakgrunden elever som sitter i ett klassrum. Genrebild.
1 av 2
Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT
Caroline Hoffstedt, Socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala.
2 av 2
Caroline Hoffstedt, Socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala. Arkivbild. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Hoffstedt (S) kritiserar Lärarförbundets skolranking

1:55 min

Den ranking av Sveriges skolkommuner som Lärarförbundet presenterade i dag får kritik av Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd i Uppsala med ansvar för utbildningsfrågor.

Lärarförbundets skolranking baseras på en sammanvägning av totalt 13 kriterier, där två kriterier, lärartäthet respektive andel pedagogiskt utbildade lärare, ges dubbel vikt i sammanräkningen.

Uppsala kommun har i år halkat ner ännu mer i bottenskiktet när det gäller lärartätheten - men trots det hoppat upp 42 placeringar i den totala rankingen. Något som kommunalråd Caroline Hoffstedt (S) reagerar på.

– Jag kan ju inte vara nöjd när jag ser att lärartätheten försämras i våra skolor och att vi trots det ökar i rankingen. Jag menar att det här sammanvägda måttet skymmer sikten för enskilda, viktiga detaljer som vi måste jobba långsiktigt med för att förbättra elevernas resultat.

Så här kommenterar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand kritiken som framförts av Caroline Hoffstedt:

– Jag tänker att hon har helt rätt att som kommunalråd måste hon titta på detaljerna. Vår ranking är ju den bredaste rankingen som görs för skolan i Sverige. Vårt syfte med den är att få till ett samtal och diskussion om helheten.

Hur kommer det sig att man ändå vill räkna ihop det här till en sammanlagd lista på Sveriges kommuner - vore det inte möjligt att presentera varje kriterium för sig?

– Vi presenterar ju varje kriterium för sig och alla kommuner får sina egna siffror och kan följa dem över år. En ranking är ju en ranking. Någon blir nummer ett och någon blir nummer 290. Det är ju olika hur olika hur kommuner har sina styrkor eller svagheter, säger Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".