studentbostäder Flogsta
Flogsta höghus med studentkorridorer. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

2 000 hotade studentbostäder i Flogsta blir kvar

2:18 min

Hotet att uppemot 2 000 studentrum i stadsdelen Flogsta i Uppsala kunde förvinna är nu borta. Fastighetsbolaget har ändrat sig efter påtryckningar.

– Vi blev chockade när det här hände, det kom från ingenstans. Det skulle vara ett otroligt hårt slag mot Uppsala som studentstad, säger Jakob Stone på Uppsala studentkår.

I Flogstas höghus finns ungefär 2 000 studentrum. Fastighetsbolaget Heimstaden gick i vintras ut med att de rum som inte hyrs av Universitetet för utländska studenter (cirka 500 rum) skulle byggas om till små hyreslägenheter, på den vanliga hyresmarknaden, inte specifikt för studenter.

Hårt slitage och förstörelse i studentkorridorerna som kostar stora pengar var anledningen. Droppen var att fastighetsbolagets lokala kontor i Flogsta vandaliserades, det klottrades och alla fönster slogs sönder.

– Jag blev mest förbannanad, sa Pontus Rode från Heimstadens ledning i februari.

 

Men fastighetsbolaget Heimstaden ändrade sig efter påtryckningar från Uppsala kommun, Universitetet och Uppsala studentkår.

– Det är naturligt att rikta sig till studenter så länge efterfrågan finns, säger Patrik Hall.

Att Flogsta blir kvar som bostadsområde för studenter är en lättnad säger Uppsala studentkårs Jakob Stone:

– Det är en tyngd som faller från många studenters axlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".