Infartsskylt till Gottsunda i Uppsala. Foto: August Bergkvist/SR
Infartsskylt till Gottsunda i Uppsala. Foto: August Bergkvist/SR

Så vill Centerpartiet i Uppsala lösa segregationsproblem

2:32 min

Centerpartiet föreslår att kommunala Uppsalahem ska sälja 550 av sina bostäder i Gottsunda, Stenhagen och Eriksberg så att hyresrätter blir bostadsrätter. Något de tror ska lösa segregationsproblem.

Stefan Hanna är centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala kommun och anser att det är gynnsamt att personer som har hyresrätter i Gottsunda ska få köpa sin lägenhet från Uppsala kommun.

Några Gottsundabor tycker att förslaget är bra medan andra är kritiska då de anser att alla inte kan köpa sin hyresrätt som har blivit en bostadsrätt.

– Det är väl mindre bra kanske för de som inte kan ha bostadsrätt på en gång, så jag tror att det är dumt att ta bort allt på en gång, säger Anders, en av Gottsundaborna.

 Stefan Hanna (C) menar att det inte borde vara några problem då upplägget enligt honom oftast är så pass fördelaktigt att den enskilda inte ska förlora på det.

– Men om man inte vill, ur frihetsperspektivet, får man ju bo kvar. Då blir man hyresgäst hos bostadsrättsförening, tills man antingen har viljan att köpa ut sin andel eller att man flyttar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".