Förskola
Barn till föräldralediga och arbetslösa ska få gå i förskolan 30 timmar per vecka, tycker Moderaterna i Uppsala. Foto: Hasse Holmberg/TT

M i Uppsala vill ge 30 timmars förskola till arbetslösa

1:27 min

Moderaterna i Uppsala vill att barn till föräldralediga och arbetslösa ska få rätt till 30 timmars förskola per vecka. Förslaget innebär en "jobb- och integrationsreform", menar partiet.

Barn till arbetslösa och föräldralediga i Uppsala kommun har i dag rätt till 20 timmar förskola i veckan. Detta efter en sänkning från 30 timmar per vecka den 1 augusti förra året. 

Men i sitt budgetförslag för 2018 vill Moderaterna återinföra mer generösa regler, med rätt till 30 timmars förskola.

– Det handlar om jobbfrågan och integrationsfrågan. Sen försöker vi addera på barnperspektivet, säger Fredrik Ahlstedt, oppositionsråd för Moderaterna.

Dagens 20 timmar innebär enligt Ahlstedt i praktiken att barnen bara kan vara i förskolan tre dagar i veckan, vilket exempelvis försvårar för arbetssökande, menar han.

– Hur ska man kunna söka det där jobbet? Hur ska man vidareutveckla sig själv och se till att man kommer in på arbetsmarknaden? Med vårt förslag, 30 timmar, kommer man att kunna vara i förskolan fem dagar i veckan. Det skapar en helt annat möjlighet för föräldrar att söka arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".