REgionrådet Vivianne Macdisi
Tillgängligheten på Barn- och Ungdomspsyk måste bli bättre, säger Vivianne Macdisi. Foto: Mattias Pleijel/SR

Statsbidrag ska öka tillgänglighet till vård

1:12 min

Det ska bli lättare att få vård i Uppsala län. Det säger den rödgröna majoriteten i Region Uppsala, som i en tilläggsbudget nu satsar på ökad tillgänglighet

På Barn- och ungdomspsyk (BUP) fick bara två procent av de nykomna patienterna i augusti tid inom vårdgarantin. Den i särklass sämsta siffran i landet.

Regionrådet Vivianne Macdisi socialdemokrat säger att de rödgröna nu i sin tilläggsbudget satsar 91 miljoner kronor, som de fått i statsbidrag, på förstärkt primärvård, digitalisering  och rekrytering och kompetensförsörjning av personal.

– Vi ser att man måste satsar mer resurser för att säkerställa att vi har personal som kan ta emot patienterna. Men vi måste också jobba mer med förändrade arbetssätt och ledarskap.

Stefan Olsson, regionråd för Moderaterna, tror inte att situationen på BUP kan lösas genom mer ekonomiska resurser.

– Det är inte pengar som saknas, utan fel på organisation och ledarskap. Om man inte tar reda på varför så många slutar blir det bara ett slag i luften.

Men hur vill ni lösa problemen?

– Vi vill undersöka möjligheten att upphandla barn- och ungdomspsykiatrin på den privata marknaden. Det finns till exempel företag som erbjuder psykiatri på digital väg.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".