Älggryta.
Älggryta. Foto: Privat

Rykande älggryta till hösten

Lagom till älgjakten passar Christina på att laga en älggryta att äta i höstmörkret.

Älggryta med matvete och
smörfräst mangold

  • 500 g grytbitar av älg
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • en bit rotselleri
  • rapsolja
  • salt och peppar
  • hela pepparkorn
  • timjan
  • lagerblad
  • torkade trattkantareller
  •  

Bryn grytbitarna i olja i en gryta. Salta och peppra, tillsätt några hela pepparkorn, ett par lagerblad och täck med vatten precis. Låt småkoka under lock i en och en halv timme. Dela rotfrukter i stora tärningar, tillsätt mer vatten vid behov och lite mer salt. Låt koka under lock ytterligare ungefär en kvart eller tills grönsakerna är kokta. Smula ner torkade trattkantareller. Smaka av med salt, peppar eller timjan vid behov.

 Skär loss bladen från en mindre bunt mangold. Skär bladen i mindre bitar och dela stjälkarna i mindre bitar. Stek först stjälkarna i lite smör, rapsolja och finhackad vitlök i ett par minuter. Tillsätt därefter bladen och låt fräsa ytterligare någon minut. Toppa med lite flingsalt och svartpeppar.

 Servera grytan med mangold och matvete (eller andra gullegryn).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".