Migrationsverket
I sista stund fick Mostafa Gholami veta att han inte längre skulle utvisas till Afghanistan. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Mostafa Gholami skulle utvisas till Afghanistan – fick stanna

1:51 min

Tidigare i veckan rapporterade vi om 19-åriga Mostafa Gholami, som var en av dem 15 personer som skulle utvisas från Sverige till Afghanistan, i tisdags. Men han blev en av dem 15 tvångsutvisade som fick stanna kvar.

Flera utvisningar till Afghanistan var inplanerade förra tisdagen. En av dem som ska utvisas är 19-årige Mostafa Gholami, som kom till Sverige för drygt fyra år sedan. 

Fem av de 15 tvångsutvisade fick stanna kvar i Sverige och Mostafa Gholami blev en av dem.

Sedan Mostafa Gholami kom till Sverige för fyra år sedan har han gått i skolan och skaffat vänner.

Han har dessutom konverterat till Kristendom från Islam. Något som han mottagit hot för på sociala medier av människor i Afghanistan.

 – Alltså jag kan inte åka till Afghanistan, tyvärr, säger han. 

I somras fick han besked om att han inte skulle få stanna och han flyttades bland annat till förvaret i Märsta för att sedan flyttas vidare till Kållered i Göteborg, varifrån han i tidigare i veckan alltså skulle avvisas till Afghanistan.

Just nu är läget ändå oklart för honom berättar han. Migrationsverket kräver att han ger skriftliga bekräftelser hos dem att han är i Sverige varje dag. 

– Just hoppas att jag kan börja studera, men jag vet inte. Jag ingen aning just nu, säger han.

Mostafa Gholami vet inte varför Migrationsverket i sista stund valde att stoppa avvisningen, han vet inte heller hur länge han kommer få stanna i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".