Kraftledningen mellan Untraverken och Hagby.
Kraftledningen mellan Untraverken och Hagby. Foto: Svenska kraftnät

Kraftledning kan få ny sträckning

1:56 min

Den 12 mil långa kraftledning som går genom Uppland, från Untraverken vid Dalälven till Hagby vid Upplands Väsby, behöver få ett nytt tillstånd för fortsatt drift.

Men frågan är om det ska vara samma sträckning framöver. Just nu samlar Svenska kraftnät, som äger kraftledningen, in synpunkter. Inger Lindgren är ordförande i naturskyddsföreningen i Tierp. En ny dragning av kraftledningen genom hela Uppland vore ett stort ingrepp, menar hon.


– Från naturskyddsförenings sida så anser vi att man ska behålla den gamla dragningen, säger hon.

Nu kan man se de 15 meter höga metallstolparna stå hoplänkade med 3 ledningar, bitvis längs gamla, och bitvis längs nya E4:an. Det är Energimarknadsinspektionen som beslutar om tillstånd.
Också Svenska kraftnät, som äger kraftledningarna är inne på att behålla den nuvarande kraftverksgatan. De har utrett fyra andra alternativ, men att bygga en ny kraftledning med nån av de sträckningarna, skulle bli runt 800 miljoner kronor dyrare. Olof Klingvall är pressansvarig på Svenska kraftnät.


– Det skulle innebära större konsekvenser för miljö, natur-och kulturliv samt för de närboende, säger han.

Energimarknadsinspektionen väntas besluta var kraftledningen ska gå framöver i slutet på nästa år. Ett nytt tillstånd gäller sedan i 40 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".