Bild från övervakningskamera från mordet på Boländerna i Uppsala.
Bild från övervakningskamera från mordet på Boländerna i Uppsala.
DÖDSSKJUTNINGEN I BOLÄNDERNA I UPPSALA

Misstänkt anstiftare försatt på fri fot

1:38 min

Den 27-åriga Uppsalabo som pekats ut av åklagaren som anstiftare till mordet i Boländerna i Uppsala försattes på fri fot av tingsrätten på fredagen.

Den uppmärksammade dödsskjutningen ägde rum utanför en restaurang i Boländerna den 1 april i år. Strax efter dådet offentliggjorde polisen en film som visar hur två män skjuter mot en man i 40-årsåldern. De ses sedan springa över en parkering och hoppa in i en svart Porsche.

I tisdags greps tio män på olika adresser i Stockholm och Uppsala. Fem av dem släpptes, men är fortfarande misstänkta för delaktighet i mordet.

De andra fem begärdes idag häktade vid Uppsala tingsrätt. Samtliga nekar till brott. Tre personer i 20-årsåldern är misstänkta för mord och en för medhjälp till mord. Den femte mannen, en 27-åring från Uppsala, har pekats ut av åklagaren som den som beställt mordet.

– Jag vill inte närmare gå in på vad vi har för bevisning. Men det framgår av utredningen att vi påstår att det är han som förmått de här personerna från Stockholm att utföra mordet.

Men på eftermiddagen kom beskedet från rätten att mannen skulle släppas på fri fot.

– Vi ifrågasatte den bevisning som förebringades. Men vad som närmare låg till grund för rättens bedömning det vet ju inte jag mer än någon annan, säger mannens advokat Thomas Olsson.

P4 Uppland har sökt åklagaren efter att det blev känt att mannen släppts på fri fot, men utan framgång.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".