Parmesanost.
Äkta parmesanost. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Pizzeria får böta för ostfusk

En pizzeria i Märsta skriver i menyn att man serverar parmesanost men använder i själva verket osten Grana Padano. Nu döms pizzerian till böter.

Förvaltningsrätten dömer Märstapizzerian att böta 5 000 kronor till staten. Skälet är att pizzerian skriver i sin meny att man serverar parmesanost, medan det i själva verket är osten Grana Padano som används.

Redan i våras rapporterade P4 Uppland om fallet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Sigtuna kommun slog då fast att informationen i menyn var vilseledande och dessutom en hälsorisk, då Grana Padano till skillnad från parmesanost innehåller ett konserveringsmedel som kan orsaka reaktioner hos äggallergiker.

Nämnden krävde att pizzerian antingen skulle börja servera riktig parmesanost eller ändra i menyn. Så skedde inte, varför kommunen tog ärendet till rätten, som nu alltså utdömer vite.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".