Narkotikasmuggling
Genrebild. Foto: Aas, Erlend

Narkotikapolis misstänktes för narkotikasmuggling – anmäler åklagaren till JO

1:19 min

En narkotikapolis i Uppsala som varit misstänkt för att ha smugglat amfetamin, men friats från alla misstankar, har anmält åklagaren till Justitieombudsmannen, JO. Nu begär JO att Åklagarmyndigheten yttrar sig.

Enligt polismannens JO-anmälan beslagtog tullen förra sommaren två försändelser med amfetamin som båda bar polismannens namn.

Breven var ställda till en adress i Södertälje där det visade sig finnas en brevlåda med polismannens namn.

Enligt polismannen, som hävdar att han är helt oskyldig, ska åklagaren ha låtit genomföra en hemlig övervakning av hans mobiltelefoner i syfte att få täckning för en skälig brottsmisstanke.

Men detta är en omvänd ordning och olagligt eftersom det krävs skälig misstanke för att få få genomföra en hemlig telefonövervakning, skriver han i anmälan.

Polismannen anser även att åklagaren bortsåg från vad han menar är den mest troliga förklaringen, nämligen att någon använt sig av hans namn för att skada honom.

Misstankarna avskrevs knappt tre veckor veckor efter att en formell förundersökning inletts.

"Om det så lättvindigt går att misstänkliggöra poliser som har utsatta arbetsuppgifter skulle det vara väldigt enkelt för kriminella nätverk att sätta polisverksamheten ur spel", skriver polismannen i anmälan.

JO vill ha svar från Åklagarmyndigheten om hanteringen av fallet senast den 18 december.

Åklagaren vill inte kommentera fallet för P4 Uppland innan JO:s granskning är klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".