Johan Svedjedal
Johan Svedjedal är aktuell med en ny biografi om Karin Boye. Foto: Anna Bratt/Sveriges radio

Litteraturforskare om Karin Boye: Hon fick leva ett dubbelliv

2:14 min

Johan Svedjedal har skrivit Karin Boyes första biografi på nästan 70 år. I den berättar han om hur hennes sexuella läggning fick henne att leva ett dubbelliv.

Svedjedal som är professor i litteraturvetenskap vi Uppsala Universitet, berättar om Karin Boyes hur hon tvingades dölja sin homosexualitet.

– Hon hade intensiva kärleksupplevelser, och det präglade hennes lyrik och hennes sätt att leva. Men eftersom hon inte kunde låtsas om sina förälskelser, ens för dem hon var kär i, fick hon leva ett slags dubbelliv. Dessutom fick hon maskera kärleksobjekten i sin lyrik - hon skriver "jag" och "du" istället för "han" och "hon".

Karin Boyes liv beskrivs ofta som en tragedi och ett långt lidande, som kulminerade i självmordet, då hon tog en överdos sömnmedel den 21 april 1941.

Men Johan Svedjedal tror inte att hon verkligen hade tänkt dö.

– Hon lade ut spår så att hennes vänner skulle kunna hitta henne. Hon hade gjort självmordsförsök tidigare också, men hela tiden sett till att hon skulle bli hittad. Hon hade starka humörkast, men det fanns inget som tydde på att hon hade gett upp.

Johan Svedjedal berättar om sin biografi "Den nya dagen gryr" på biblioteken i Uppland under hösten i Litteraturkarusellen - ett samarbete mellan Länsbibliotek Uppsala och kommunbiblioteken i Uppsala län. Nästa tillfälle är den 25 oktober på biblioteket i Tierp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".