Två polisen och en polisvolontär. Foto: Afsaneh Habibi/Polisen.
Foto: Afsaneh Habibi/Polisen.

Satsning på volontärer oroar polisfacket

1:31 min

Införandet av polisvolontärer i Uppsala kan bli en belastning, menar Polisförbundet. Bland annat måste resurser läggas på att arbetsleda de frivilliga "poliserna".

– Vi ser farhågor i och med att det är så oerhört tufft resursläge just nu, säger ordföranden för Polisförbundet i Region Mitt Anna Ramsten.

Polisvolontärerna kommer inte ha några polisiära befogenheter men tre kvällars utbildning bakom sig när de ger sig ut på gatorna i länet i sina gulgröna reflexvästar.

Systemet med volontärer finns redan i Stockholm och Västmanland, men nu ska det rullas ut i Uppsala också. I går kväll hade Uppsalapolisen ett första möte med intresserade. Tanken är att helt att helt vanliga medborgare ska hjälpa till med att sprida information, vägleda brottsoffer och genomföra så kallade trygghetsvandringar.

Men på Polisförbundet i Region Mitt är man orolig för att den här hjälpen istället kan bli en björntjänst. Det krävs resurser för att utbilda volontärerna och varje grupp volontärer som är ute på stan måste ha en vanlig polis med sig.
– Det är ju ändå poliser som måste ta hand om dem och arbetsleda dem. Det kräver resurser, och resurser är något vi har väldigt ont om just nu.

P4 Uppland har sökt Ulrika Andersson samordningsansvarig för satsningen på polisvolontärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".