Åska
Foto: Johan Nilsson / TT

SMHI: Varm, fuktig luft orsakade ovanliga åskan

1:31 min

Flera personer från ett stort område i Uppland ringde under tisdagsmorgonen polisen för att berätta om en eller flera kraftiga smällar. Inringarna uppfattade inte fenomenet som åska, men enligt SMHI har det åskat i området.

Flera personer från Vreta i söder till Tierp i norr ringde under morgonen till polisen angående att om en eller flera kraftiga smällar hörts i området, som alltså sträcker sig över flera mil, och som fått fönstren att skaka. Det skriver polisen på sin hemsida. 

Flera personer såg också ljussken som de inte uppfattade som blixtar.

Men enligt SMHI har det åskat i området under morgonen:

– Det dundrade på ganska bra en stund. En oktobermorgon när det är lite disigt och dant, då kanske man inte väntar sig att höra åska, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

Hur vanligt är det med åska i oktober?

– Det kan åska längs med kusten. Om vi får en luftström med fuktig men relativt kall luft som rör sig in över varmt vatten, då blir det instabilt och då kan det generera kraftigare åskskurar. Men de rör sig oftast in över kusten och dör sen ut.

Just nu är atmosfären skiktad på ett sätt som är gynnsamt för åskväder. men för att åskan ska nå längre in i landet, så som i morse, krävs ytterligare en ingrediens: varm, fuktig luft.

– Och den har vi ju sett nu. Så i samband med detta vädersystem och den fuktiga luften får vi just åska, säger Marcus Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".