Från en dask i rumpan till våldtäkt – kvinnor vittnar om trakasserier

3:26 min

Kampanjen som går under hashtagen #metoo uppmärksammar sexuella trakasserier mot kvinnor. Samhällsdebattören och journalisten Karin Kajjan Andersson berättar att är något som vanligen händer mer än bara en gång.

Hashtagen #metoo sprider sig på sociala medier. Det började natten till måndag med att Hollywoodstjärnan Alyssa Milano drog i gång en kampanj för att få fler att berätta om sexuella trakasserier och övergrepp, och gensvaret har varit stort.

Hon drog igång kampanjen mot bakgrund av den senaste tidens rapportering kring att flera kvinnor anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkt.

Journalisten och samhällsdebattören Karin Kajjan Andersson berättar att kvinnor ofta utsätts mer än en gång. 

– När man pratar om sexuella trakasserier och övergrepp är det från barns ålder och sen fortsätter det uppåt, säger hon. 

Hon själv har berättat om egna erfarenheter på sociala medier. 

– Allt ifrån barndomsvänners pappor som har daskat en på rumpan och  killkompisar i skolan som har stängt in en i ett hörn och tagit en på brösten, till den breda spektra som är regelrätta våldtäkter, säger hon. 

Enligt Anneli Häyrén, forskare om manlighet och trakasserier vid Uppsala universitet, är sexuella trakasserier ett maktbeteende och inget attraktionsbeteende. 

– Där man vill trycka till någon eller man vill skaffa sig fördelar på någon annans bekostnad, och då använder man erotiserade uttryck för det. Så man blandar in kroppen på något sätt för att skaffa sig den här makten, säger hon. 

Hon berättar om att det oftast handlar om män som gör det mot kvinnor eller män som gör det mot andra män. 

 

"Han blev irriterad. Tjatade och tjatade. Jag sa nej. Sen gjorde han det ändå. Efteråt grät han och bad om ursäkt.

På olika plattformer har kvinnor i länet berättat om sina upplevelser under hashtagen.

"På tunnelbanan. Skulle precis gå av, när en man kupar sin hand över mitt bröst. Jag hade bråttom till flygplatsen och var mest fokuserad på att hinna iväg, så jag tog tag i hans arm och skrek 'Va i helvete håller du på med', innan jag skyndade vidare." skriver en kvinna från Uppsala. 

En annan kvinna från Knivsta understryker också att det börjat sedan barns ålder och skriver "som liten som stor"

Twittraren som går under namnet Spooky Mulder skriver "#MeToo för jag var 15/16 och experimenterade med feminint uttryck första gången och vågade inte igen förrän jag var 19 och livrädd".

Emma från Uppsala lyfter också hennes upplevelse på twitter. Hon kopplar hashtagen till tillfället hon sa nej till att ha sex till sin pojkvän för första gången. 

"Han blev irriterad. Tjatade och tjatade. Jag sa nej. Sen gjorde han det ändå. Efteråt grät han och bad om ursäkt. Jag klappade honom på ryggen och sa att det var okej. Trots att precis allt inom mig hade gått sönder. Trots att han son jag var kär i precis hade visat att  ett nej från mig inte betydde något. Dessutom kunde man inte bli våldtagen om man var i en relation, menade han vid ett senare tillfälle. Då vågade jag inte protestera. Men jag vågar idag."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista