Skarvar i luften
1 av 4
Ett stort antal skarvar i Älvkarleby. Foto: Janne Olsson/Älvkarleby Sportfiske
Skarvar i vattnet.
2 av 4
Ett stort antal skarvar. Foto: Janne Olsson/Älvkarleby Sportfiske
En ö med skarvbon i träden som är helt kala och täckta med skarvbajs
3 av 4
När en ö drabbas av skarvar dör den mesta växtligheten. Foto: Jessica Gow/TT
Janne Olsson i Älvkarleby
4 av 4
Janne Olsson, ansvarig på Älvkarleby Sportfiske. Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio

Glupska skarvar hotar fisk i Älvkarleby

1:49 min

Framtidens laxar och öringar är allvarligt hotade av skarven enligt sportfiskarna i Älvkarleby. De befarar att sportfisket kommer att gå i graven.

De ropar nu på hjälp och menar att skarvens goda aptit kan vara slutet på sportfisket om inga åtgärder görs, enligt Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

– Antingen får man välja mellan skarven eller sportfisketurismen. Nu har de även problem uppströms i Dalälven. Marma-Mehedeby har fått problem med skarv. Den kommer garanterat att utökas i Storsjön i Sandviken där den redan finns idag. Om den här skarven börjar ta sig in i insjöar och upp i fjärdarna, då ser det mycket dystert ut, säger Janne Olsson.

Senast i september uppmättes över 2300 skarvbon, vilket är mer än en det dubbla jämfört med förra året.

När nästa generations lax- och öringsyngel vill simma ut till havet på våren måste de första ta sig förbi de tusentals skarvar som ligger och väntar i älven.

Är det framtidens laxar och öringar som skarven äter på?

– Det kan man garanterat säga, för varför ska annars tusen skarvar ligga i älven exakt under den tiden som smolten går ut? När den här havsöringen och laxen ska simma tillbaka till älven om tre eller fyra år så kan den inte det eftersom den har blivit uppäten av skarv, säger Janne Olsson.

Både han och Älvkarleby sportfiske varnade berörda kommuner och länsstyrelser för fyra år sedan, och de är de frustrerade över att det har hunnit gå så långt att sportfiskets framtid ligger i klorna på den snabbt spridande fågeln.

– Det är ingen som vill ta tag i det här problemet. Det måste ju till en förvaltning för skarven och man måste freda den havsvandrande fisken när den är på väg ut till havet. Om det här får fortsätta kommer det vara slut på fisket i Älvkarleby, säger Janne Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".