Syskon
Foto: Henrik Holmberg / TT

Uppsala fortsätter med syskonförtur

3:03 min

Uppsala kommun fortsätter att tillämpa syskonförtur i antagningen till skolan nästa läsår, trots att kommunen fått bakläxa i förvaltningsrätten i två domar.

– Det här är viktigt för att familjer i Uppsala ska kunna hålla samman sina barn på en och samma skola och få ihop vardagspusslet, säger Caroline Hoffstedt, socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden.

Inför det här läsåret tillämpade Uppsala kommun syskonförtur i antagningen till skolan.

Man ger alltså förtur till barn som har syskon som går i förskoleklass eller i årskurs 1,2 eller 3 i den önskade skolan, förutsatt att de bor inom två kilometer från skolan.

Men det var 25 barn som på grund av syskonförturen inte fick plats i de skolor de önskade. Vårdnadshavarna till tre av de här barnen överklagade placeringarna.

Och i två fall vann föräldrarna över kommunen i förvaltningsrätten. Men kommunen överklagade beslutet till kammarrätten.

Det har varit oklart hur kommunen ska göra i väntan på att den här frågan avgörs. Men nu har politikerna satt ner foten: syskonförtur blir kvar.

– Jag anser att vi kombinerar närhetsprincipen med möjligheten att få ha sina barn i samma skola. Det också därför vi överklagar domarna, säger Caroline Hoffstedt.

På sätt och vis driver ni process mot kommuninvånare som känner sig orättvist behandlade. Hade ni inte kunnat fortsätta med syskonförtur utan att överklaga domarna?

– Det är en viktig fråga som du ställer och vi har vägt in det. Men det skulle sända konstiga signaler till kammarrätten om att vi inte skulle tro på vår princip.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista