Enköping
Enköping Foto: Thomas Artäng Sveriges Radio

Ny parkeringspolicy ska gynna handeln i Enköping

1:50 min

2019 kan det vara slut med att boende i centrum parkerar på platser avsedda för folk som vill handla. Parkeringarna ska användas av dem som besöker butiker, tycker kommunen.

Dagens system med periodmärken och p-skiva fungerar inte som det var tänkt då många boende väljer att parkera med periodmärke på vanliga besöksparkeringar istället för sin egen boendeparkering. Eller ställer sig med p-skiva och ändrar den vartefter. Nu vill man istället införa särskilda parkeringstillstånd.

Som det är nu är det många bilar som cirkulerar runt, runt i centrum för att hitta en plats att stå på. Något kommunen vill komma bort ifrån.

– Vi vill öka tillgängligheten så att det ska finnas parkeringar väldigt centrumnära för dom som bara vill göra ett snabbt besök i någon butik säger Hans Olsson, ordförande i tekniska nämnden.

Det gynnar också handeln i centrum, fortsätter han.

– De som vill besöka centrum kommer att tycka att det här är en stor fördel men dom som bor i centrum och tror att dom ska kunna parkera gratis på gatorna kanske inte blir lika glada, tror han.

Dessutom kommer man att öka tillgängligheten till de större parkeringar som finns alldeles utanför själva centrum för dom som vill stanna en längre stund i staden, anlägga fler parkeringar för cyklar och kanske skapa fler gågator.

Exakt hur det ska fungera och vad ett parkeringstillstånd kommer att kosta är något man nu kommer att sätta sig ned att prata om. Men 2019 kan några av åtgärderna för att få ett mer levande centrum vara färdiga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".