Carin carlsson Gottsunda bibliotek
Carin Carlsson, samordnare Gottsunda bibliotek

Bibliotekarier får ta stort samhällsansvar

1:32 min

Bibliotekens och bibliotikariernas arbetsuppgifter i länet handlar allt oftare om att hjälpa människor med kopiering och fylla i blanketter och i mindre grad om läsfrämjande.

Det gäller framförallt större bibliotek och framgår av en rundringning P4 Uppland gjort.

– Folk vill ha tag på juridisk rådgivning eller sitta och fylla i blanketter, alltså det är otroligt mycket som folk behöver hjälp med, säger Carin Carlsson som är samordnare och bibliotekarie på Gottsunda Bibliotek.

Hon menar att i bibliotekets roll så har det alltid har handlat om information och kunskapsinhämtning och sen har formatet förändrats.

– För många besökare så tror jag att biblioteket blir som ett medborgarkontor, alltså ur deras perspektiv. En stor skillnad tycker jag, är att ett medborgarkontor kanske ska bemannas av annan profession än bibliotekarier.

Bibliotek ska, enligt bibliotekslagen från 2013, jobba för kunskapsbildning, fri åsiktsbildning och för att främja litteraturens ställning.
Digitalisering och att många som använder biblioteket gör det helt själva gör att bibliotekspersonalens jobb väger över mot att hjälpa dem som inte är digitalt delaktiga i samhället. För att de ska kunna ta del av tjänster och information. Men gränsen för bibliotekens roll är något flera bibliotekarier som P4 Uppland pratat med frågar sig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista