De kommunala ordningsvakterna Jonny Helmefors och Micael Larsson.
De kommunala ordningsvakterna Jonny Helmefors och Micael Larsson. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Kommunala ordningsvakter säger till cyklister och stör ungdomsgäng

2:22 min

De kommunala ordningsvakterna i centrala Uppsala som varit i gång sen i somras har tillrättavisat personer som dricker alkohol, sagt till cyklister och bevakat ungdomsgäng.

När vi är med på en runda i centrala Uppsala blir en man som kissar bakom en buske tillsagd. En kvinna som tigger i dörröppningen till Systembolaget får flytta sig en liten bit. Vid Fadimes plats går en person i väg när ordningsvakterna kommer, troligen eftersom han drack alkohol.

– Han vet att vi häller ut det, så han gick väl för att han ville ha kvar sin öl, säger Micael Larsson, som både är patrullerande ordningsvakt i Uppsala och VD för det bevakningsföretag som har fått uppdraget av Uppsala kommun.

De vanligaste insatserna för de kommunala ordningsvakterna, enligt den sammanställning som kommunen får, är att tillrättavisa personer som dricker alkohol, säga till cyklister på gågatan och bevaka ungdomsgäng. Dessutom att svara på frågor från allmänheten, ofta hur man hittar till en viss plats.

Över 500 av de nästan 2.000 insatser som gjorts har varit att säga till cyklister:

– Vi säger till de som cyklar på gågatan att de måste leda sin cykel, för att förhindra olyckor, säger Micael Larsson. 

Vid 85 insatser har det handlat om ungdomsgäng som i de flesta fallen står vid Påvel Snickares gränd nära gågatan. Enligt väktarna är det oftast ensamkommande, nyligen invandrade ungdomar i de här grupperna, som kan misstänkas för att använda eller sälja droger.

Då räcker det oftast att ordningsvakterna står där för att de ska dra vidare säger Micael Larsson:

– Folk vågar inte gå in i gränden, då står vi där tills de här ungdomarna inte tycker att det är så roligt att vara kvar där. Då följer vi efter, för att störa ut dem.

Uppsalapolitiker positiva till kommunala ordningsvakter nästa år

Så här svarade partierna i Uppsala på frågan: Ska Uppsala ha kommunala ordningsvakter år 2018?

Socialdemokraterna
Ja, vi vill fortsätta arbetet med de kommunala ordningsvakterna under år 2018. För oss är det viktigt att alla Uppsalabor ska känna sig trygga på gator och torg. Ordningsvakternas arbete är uppskattat av både medborgarna, polisen och fastighetsägarna.

Miljöpartiet
Ja, men en utvärdering av de trygghetsvakter som vi har nu måste självklart ligga till grund för hur vi kommer fortsätta att arbeta trygghetsskapande, inklusive omfattningen.

Vänsterpartiet
Om utvärderingen visar att det har varit bra med kommunala trygghetsvakter, vilket mycket tyder på att det är, är vi positiva till en förlängning. I budgeten för 2018 gör vi en ekonomisk satsning på trygghet som kan användas till trygghetsvakter, men också till förebyggande arbete.

Sverigedemokraterna
Ja, vi vill ha kommunala ordningsvakter året runt. Bland annat behövs de i utsatta och särskilt utsatta områden samt centrala Uppsala där många rör sig. SD har även lagt en motion om att införa ordningsvakter i utsatta områden. 

Feministiskt initiativ
Nej till fler kommunala ordningsvakter. Polismyndighetens har själva sagt att de inte önskar fler ordningsvakter. Otryggheten springer ju ur exkludering och socio-ekonomisk segregation och utsatthet, rasism och strukturell ojämlikhet.

Moderaterna
Vi från Alliansens sidan välkomnade den helomvändning som S+V+Mp gjorde i frågan om trygghetsvakter. Vi vill också att området kring Gottsunda Centrum bör inkluderas

Centerpartiet
Behovet av ordningsvakter är permanent och behövs tills polisen har tillräcklig bemanning för att kunna garantera tillräcklig trygghet i Uppsalas offentliga rum. Så länge Polisen inte klarar sitt uppdrag ska staten finansiera denna extra kostnad.

Kristdemokraterna
Vi vill att man ska permanenta och utöka verksamheten, och kunna sätta in vakter även i andra delar av kommunen. Vi vill ha en ettårig utbildning för kommunala ordningsvakter för att ge en högre kompetens och status åt dem.

Liberalerna
Vi vill ha trygghetsvärdar/ordningsvakter även under 2018. Vi är också beredda att satsa på trygghetsvärdar även utanför centrala Uppsala där det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista