Sara Sarkadi, professor i socialmedicin, berättar om hur vi kan prata om sexuella trakasserier med barn.
Sara Sarkadi, professor i socialmedicin, berättar om hur vi kan prata om sexuella trakasserier med barn. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Så kan du prata om sexuella trakasserier med dina barn

3:00 min

Relationen med sina vårdnadshavare kan vara avgörande när det kommer till synen på sexuella trakasserier för oss när vi växer upp, enligt Anna Sarkadi, professor i socialmedicin.

Hashtagen #meetoo har florerat i Sociala medier under den senaste tiden.

En hashtag som visar hur många kvinnor som faktiskt har utsatts för sexuella trakaserier.

Anna Sarkadi pratar om vikten av relationen mellan barn och vårdnadshavare, och vikten av dialogen i relationen.

– Redan på förskolan lär dem sig hur man får ta i varandra, vad det är som gör ont, vad det är som inte känns bra. Att nej är nej. Det här är viktiga samtal som vi måste fortsätta med, säger hon.

Vårdnadshavare behöver enligt henne inte alltid börja med att direkt prata om sexuella trakasserier, men att förmedla barnens värde till dem.

Anna Sarkadi tar också upp vikten av att leva upp till det barnen fått förmedlat. Om de fått lära sig att de bestämmer över sin egen kropp bör inte vårdnadshavare pressa barn att krama människor de inte vill krama menar hon.

– Vi är sociala varelser, vi försöker anpassa oss. Men menar vi allvar med att var och en ska sätta sina egna psykiska och fysiska gränser, då måste det även gälla våra barn hela vägen, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista