Brevet från S
1 av 2
Marie Larsson och Agneta Gille vill se skyddsjakt Foto: Kristian Bruce Bolinder/Sveriges Radio
Skarvar i luften
2 av 2
Ett stort antal skarvar i Älvkarleby Foto: Janne Olsson/Älvkarleby Sportfiske

S vill se skyddsjakt på skarv

1:07 min

Kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby, Marie Larsson (S) och  riksdagsledamoten Agneta Gille (S) har skrivit ett brev till Länsstyrelsen i Uppsala län där de uppmanar att införa skyddsjakt på skarven.

Kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby socialdemokraten Marie Larsson och socialdemokratiska riksdagsledamot Agneta Gille som tillsammans har skrivit ett brev till Länsstyrelsen i Uppsala län om att man bör införa skyddsjakt på skarven.

– Jag har försökt påtala mot regeringen och landsbygdsministern om att det här är viktigt att vi ser till att inte skarven får ta allt för stor del av våra öar och vårt fiske. Det här är en fråga som vi har följt noga, säger Agneta Gille, socialdemokrat och riksdagsledamot.

Vad vill ni se för ändringar?

– Att man utfärdar skyddsjakt på skarv. Vi har tittat på förordningen vad gäller skyddsjakt och där står det att det inkluderar fiske. Och när vi nu ser att det påverkar fisket så tycker jag att det ska vara skäl för att också ha skyddsjakt. Det blir nu Länsstyrelsen som får forma ett beslut om att man tillåter det i det här området, säger Agneta Gille.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista