Jadwiga Markowska
Jadwiga Markowska, som leder projektet att starta en förening för romer i Uppsala Foto: Åsa Wistedt/Sveriges Radio

Hon startar förening för romer i Uppsala

3:12 min

Jadwiga Markowska jobbar med ett projekt som går ut på att bilda en förening för alla romer som bor i Uppsala.

Projektet startade i augusti och det är Uppsala läns bildningsförbund som ligger bakom projektet tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån i Uppsala och Uppsala kommun. 

Bakgrunden är att det finns en efterfrågan berättar Jadwiga Markowska och tanken är att man ska kunna samlas, berätta om sin grupps historia och kultur och göra saker tillsammans. Eller bara dricka kaffe.

– De romska grupperna umgås inte så mycket, det är lite distans mellan de olika grupperna. Jag hoppas att föreningen samlar alla. 

Jadwiga Markowska berättar att hennes arbete med att hitta personer till föreningen går sakta, att det är svårt att få tag på romer och få dem att engagera sig.

- Vi romer har inte tillit till samhället på grund av förföljelse och fördomar. Romer litar inte på att det händer saker och blir förbättringar. Jag ser att det skett många förbättringar men det behövs mer kompetens bland tjänstemän om romsk kultur och historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista