38 region- och kommunpolitiker på studieresa i Utrecht

1:58 min

På onsdagen åker en stor delegation från Uppland till Utrecht på en tre dagar lång studieresa. En stad som på många sätt liknar Uppsala.

Det är personer från Region Uppsala, Länsstyrelsen och politiker från länets alla kommuner som åker.

Den nederländska staden Utrecht med drygt 300 000 invånare har flera år i rad blivit utsedd till Europas mest inovativa region och är enligt regionrådet Börje Wennberg därför intressant att studera.

Staden har ett stort universitet, många cyklar och ligger lika långt från flygplatsen och Amsterdam som Uppsala ligger avståndsmässigt till Arlanda och Stockholm.

– Det här är en ren arbetsresa. Vi ska titta på stadsplanering och kollektivtrafiken, utbildningsfrågor och regional utveckling, säger Börje Wennberg.

Hur mycket ger då en sån här resa tillbaka?

– Det vet man aldrig i förväg. Vi vet inte bäst i Region Uppsala, vi måste lära oss av framgångsrika kollegor i landet men också utomlands. Utrecht är en stad som varit väldigt framgångsrik och eftersom likheterna med Uppsala och regionen i övrigt är så stora vill vi gärna försöka lära oss hur dom gått tillväga, säger Börje Wennberg.

Resan beräknas kosta 6 000 kronor per deltagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista