Gymnast på barr
1 av 2
Rebecka Danfors tränar på barr inom GF Uppsalaflickorna. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Gymnast på barr
2 av 2
Raphael Brandmaier Uppsala gymnastik Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Domarbrist ställer in tävlingar

2:41 min

Det är brist på domare inom gymnastik. Nyligen har tre regionala gymnastiktävlingar fått ställas in på grund av domarbrist, senast den som skulle hållas nu i helgen.

De 18 lag som sen augusti tränat på sina tävlingsvarv fick alltså inte tävla nu i helgen. Rebecca Holmgren, förbundsdomare i Svenska Gymnastikförbundet tror att domarbristen har att göra med att folk tycker att det blir för mäktigt med så mycket ideellt arbete. En domare som dömer på gymnastiktävlingar kan få tillbringa många helger i gympahallar.

– Förra terminen då dömde jag nästan varje helg, den här terminen har jag inte tagit på mig lika mycket, säger Rebecca Holmgren.

Flera gymnastikföreningar runt om i landet har på senare tid brottats med domarbristen. De domare som finns är för få och riskerar att slitas ut. 

– Vi har under de senaste åren arbetat med domarrekrytering och det är en brist på domare. I alla ledarled så söker vi hela tiden domare, säger Christina Almskoug, sportchef för Gymnastikföreningen GF Uppsalaflickorna.

Om föreningen inte har någon domare att skicka till tävlingen finns en lista på andra föreningarnas domare man kan ringa, och får man inte tag på någon, så kan man ändå skicka sitt lag, men då betala en straffavgift på ungefär 1000 kr.

Då får den föreningen som arrangerar tävlingen försöka få fram rätt antal domare. Ett system som tidigare fungerat men inte nu längre. Eftersom den som arrangerar tävlingen heller inte lyckas få tag på domare. Därför har tävlingar runt om i landet nu börjat ställas in.

Ett problem som Svenska gymnastikförbundet nu prioriterar.

– Inom truppgymnastiken har vi en kommitté som har börjat jobba med det här frågan. Det gäller att visa fördelarna med att vara domare. Kunskap och nätverk man får med sig hem till föreningen och att kunna förlänga sin karriär som gymnast och tränare genom att bli domare, säger Lotta Darlin, marknad-och kommunikationschef på Svenska gymnastikförbundet.

Lotta Darlin tror inte att domarbristen beror på för lite engagemang utan snarare på att gymnasterna blivit fler.

- Vi har 29 000 truppgymnaster som tävlar, vilket är en ökning med 51 % på sex år. Och 245 000 aktiva gymnaster. Växer man som vi gör, då ökar behoven av tränare, anläggningar och förstås domare som kan döma på tävlingar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista