Sedlar
Foto: Pontus Lundahl/TT

Låneskulden ökar mest i Uppsala län

2:21 min

Låneskulden i den kommunala sektorn ökade snabbare i Uppsala län än någon annanstans i landet förra året.

Den kommunala sektorn i Uppsala län ligger i topp i landet när det gäller ökningen av låneskuldsättningen. Ökningen var 8 procent från 2015 till 2016. Länet har också landets näst högsta totala låneskuld efter Stockholm.

Det visar en rapport från Kommuninvest, ett bolag som erbjuder lån och rådgivning till kommuner, regioner och landsting.

Men det är naturligt att investeringarna och därmed låneskulden ökar när befolkningstillväxten är så kraftig som nu, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig på kommuninvest.

– Så länge som det är goda resultat i både kommuner och kommunala bolag så är en ökad skuldsättning i sig inte nödvändigtvis ett problem.

I dag är ju räntorna låga, men vad händer om de går upp?

– Ökade räntekostnader kan vara en utmaning. Men många kommunala aktörer är duktiga på att räntesäkra sig, de binder räntan över en längre tidsperiod. Det tar tid innan ökade räntekostnader slår igenom fullt ut.

Ökade investeringar tenderar också att leda till ökade verksamhetskostnader.

– Det behöver man vara observant på: att man har ett resultat som klarar av att bära investeringarna både i dag när det är högkonjunktur, men också i morgon när konjunkturen viker neråt, säger Mattias Bokenblom.

Är det din uppfattning att kommunerna har det?

– När jag talar med ekonomichefer runtom i landet är man väldigt tydlig med att man ser det här som en utmaning som man jobbar med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".