Jakob Engblom bjuder in på killmiddag genom hashtagen #killmiddag som föreningen Make Equal startat.
Jakob Engblom bjuder in på killmiddag genom hashtagen #killmiddag som föreningen Make Equal startat. Foto: Sveriges Radio

Bjuder in till #killmiddag: "En pungspark mot patriarkatet"

2:00 min

Som en reaktion på #metoo-kampanjen bjuder Uppsalabon Jakob Jacke Engblom in till en killmiddag genom en ny hashtag, som en uppmaning för att män ska börja prata om problematiken kring sexuella trakasserier.

Uppsalabon Jakob Jacke Engblom bjuder in till killmiddag via sitt Instagramkonto och hashtagen #killmiddag. Bakom initiativet står föreningen Make Equal. Detta efter hashtagen #metoo i sociala medier där kvinnor i hela världen har berättat om sexuella övergrepp.

– Det handlar om att skapa ett separat forum där vi som identifierar oss som män pratar om just vår roll i de här frågorna, säger han.

Av de kvinnor som använt hashtagen #metoo i länet har bland annat en kvinna från Uppsala också beskrivit ett händelseförlopp där hon utsattes: 

"Han blev irriterad. Tjatade och tjatade. Jag sa nej. Sen gjorde han det ändå. Efteråt grät han och bad om ursäkt. Jag klappade honom på ryggen och sa att det var okej. Trots att precis allt inom mig hade gått sönder. Trots att han son jag var kär i precis hade visat att  ett nej från mig inte betydde något. Dessutom kunde man inte bli våldtagen om man var i en relation, menade han vid ett senare tillfälle. Då vågade jag inte protestera. Men jag vågar idag."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista