Marmorvagen i Eriksberg
Marmorvagen i Eriksberg Foto: Anders Tukler

Boende får välja när lägenheter renoveras i Eriksberg

1:53 min

Snart börjar renoveringen av Uppsalahems 1500 lägenheter i Eriksberg. Och det gör man enligt en alldeles ny renoveringsmodell - Eriksbergsmodellen.

– Eriksbergsmodellen är en modell som ger hyresgästerna möjlighet att välja fritt vad man vill renovera. Det säger Stefan Sandberg, VD för Uppsalahem som varit med och tagit fram den.

Det blir en basrenovering som inte går att välja bort där det kan bli en ökning av hyran med maximalt 25%. Det beror på dom kommande förhandlingarna med hyresrättsföreningen.

I basrenoveringen ingår byte av vatten- och avloppsstammar, nytt badrum, ny el och ventilation.

Sen är det upp till varje hyresgäst att välja om man vill renovera ytterligare. Kanske nya golv, tapeter eller vitvaror. Något som naturligtvis ger ökade hyreskostnader ända upp till 55%.

Snart hoppas man komma igång med den första etappen på Marmorvägen. På måndag är det informationsmöte med de 56 som bor där och nästa vecka får du höra vad dom tycker om den nya modellen.

Hela renoveringsprojektet i Eriksberg kommer att ta 10 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista