Nazist åtalas för misshandel mot kvinna i Uppsala

1:54 min

En 36-årig man från Stockholm har åtalats för att ha slagit en kvinna med skaftet till sin fana vid nazistiska Nordiska motståndsrörelsens flygbladsutdelning i Uppsala i augusti. Samtidigt åtalas kvinnan för att ha spottat mot nazisten.

Den 12 augusti hade Nordiska motståndsrörelsen flybladsutdelning på Celsiustorget i centrala Uppsala. Som de brukar hade nazisterna med sig ett antal fanor.

En kvinna som gick förbi visade sin missaktning genom att spotta mot två av fanbärarna som stod rygg mot rygg på torget. Enligt åtalet ska den ene fanbäraren ha reagerat genom att slå eller trycka fanans skaft mot henne.

Kvinnan säger i förhör att hon träffades i skuldran men utan någon större kraft. Hon har inte behövt uppsöka läkarvård.

Efter ett kortare tumult kunde polisen gripa mannen. Flera av hans kamrater försökte frita honom men misslyckades.

Den 36-årige nazisten åtalas nu för ringa misshandel, alternativt ofredande. Han hävdar att han bara bad kvinnan att lämna platsen och då blev nedbrottad av flera poliser.

Han gjorde en motanmälan mot kvinnan, som han menar spottade honom på benet. Kvinnan åtalas nu för ofredande. Hon säger att hon spottade på marken framför honom för att visa sitt motstånd mot nazismen och bestrider att det skulle vara ett brott.

Mannen står samtidigt åtalad för en annan misshandel, i Stockholm den 16 augusti. Han ska då ha slagit en annan man i huvudet och hotat honom med en batong.

Enligt åtalet begick han gärningarna för att kränka den andre mannen på grund av dennes etniska bakgrund. Han åtalas även för att ha burit kniv vid tillfället. 

Mannen är tidigare dömd för flera brott. Senaste domen var i augusti i fjol då han fick villkorlig dom och samhällstjänst för att ha stulit kött på en stormarknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista